Mai mulţi poliţişti din Târgu Jiu sunt acuzaţi că au bătut un târgujian până i-au rupt intestinele, după care l-au aruncat la marginea oraşului, sub un pod. Au trecut patru zile de la incident şi abia azi se anunţă primele audieri. Acum două zile, nişte derbedei au ameninţat cu bătaia poliţiştii, la un bar din Dăneşti. Deşi poliţiştii au scăpat fără nicio zgârietură, după ce i-au speriat pe scandalagii cu arma din dosare, unul dintre derbedei a ajuns la zdup, iar celălalt este căutat.
Întrebarea este, în care dintre cazuri este mai mare pericolul social? Un derbedeu în uniformă de poliţist este mult mai periculos decât un golan de discotecă, ba chiar decât un interlop. De ce oamenii legii se mişcă atât de repede atunci când un poliţist este agresat, dar atât de lent când poliţistul este agresor? De ce procurorii au week-endul liber atunci când vorbim de poliţişti şi jandarmi care i-au dat o bătaie soră cu moartea unui beţivan de cartier, probabil din distracţie? Cum altfel să explici că un om fără apărare a fost bătut până i s-au rupt maţele în el? Cum de nu s-a luat imediat măsura suspendării din calitatea de poliţist şi jandarm, până la soluţionarea anchetei? Poliţia, procuratura, jandarmeria, sunt instituţii create să ne apere pe noi toţi, dar mai cu seamă pe noi de abuzurile lor, decât pe ei de agresiunile noastre.
Asupra poliţiştilor din Târgu Jiu, acuzaţi că l-au bătut pe Ion Cucăilă, planează prezumţia de nevinovăţie. Dar, în orice ţară din lume, un poliţist acuzat de un lucru atât de grav, rămâne fără insignă până la soluţionarea cauzei. Din păcate, în România, soluţionarea cauzei durează câţiva ani, dacă este să luăm cazul poliţiştilor din Stoina, arestaţi pentru omor după patru ani de la comiterea crimei. Şi atunci, ca şi acum, un om a fost bătut în secţia de poliţie, Nicolae Druţu murind a doua zi la spital. Rămâne de văzut dacă acum, Ion C