Compania care urmăreşte să exploateze aurul din Munţii Apuseni promite că va mai investi 55 de milioane de dolari pentru restaurarea totală a patrimoniului istoric.
Fostele galerii şi aşezări romane (din secolul II), dar şi minele aurifere din timpul Imperiului Austro-Ungar (1867-1914) din localitatea Roşia Montana, judeţul Alba, vor fi restaurate în următorii zece ani pentru a deveni una dintre ţintele turistice importante din Europa. Aceste vestigii s-au degradat sau au fost distruse în ultimii 50 de ani.
Roşia Montana Gold Corporation, compania care doreşte să exploateze aurul din subteran, a început un program de investiţii de 70 de milioane de dolari pentru refacerea patrimoniului cultural din zonă. Din această sumă, s-au investit 15 milioane de dolari.
Cu aurul pe lista UNESCO
În acest sens, Daniel Barbu, ministrul Culturii, a declarat că exploatarea aurului de la Roşia Montană poate aduce după sine şi înscrierea localităţii în patrimoniul UNESCO (lista cele mai importante spaţii de pe glob din punct de vedere cultural).
În opinia lui Barbu, acceptarea zonei pe această listă se va putea face doar peste şapte-zece ani în cazul în care se vor continua investiţiile Roşia Montană Gold Corporation pentru protejarea lucrărilor de patrimoniu.
"Convingerea mea este că dacă se va continua şi vom avea cu adevărat circa 30 de kilometri de galerie romană, medievală şi tereziană conservaţi, 120 de clădiri restaurate, situl va avea un aspect urbanistic împrospătat", a susţinut ministrul. Acesta a adăugat că doar atunci se va putea face un proiect cu şanse foarte mari de înscriere pe lista UNESCO.
Casa Regală are rezerve
Pe de altă parte, Principesa Margareta, moştenitoarea Regelui Mihai I, şi-a manifestat temerea că exploatarea minieră va distruge vestigiile civilizaţiilor care au populat zona. "Roşia Montană ar trebui să fie un