Listarea Nuclearelectrica este prima IPO derulată pe Bursă din 2008 încoace şi aduce în atenţia investitorilor vârful de lance al energeticii româneşti.
Nu neapărat pentru bani se listează această companie, ci mai ales pentru a aduce un suflu nou unei burse lipsite de dinamism.
„Prin listare are loc transformarea unui colos industrial într-o companie modernă, conectată la pieţele de capital. Scopul acestei listări nu este generat de nevoia de capital a Nuclearelectrica, ci de dezvoltarea pieţei de capital, de implementarea unor standarde specifice pieţei de capital în această companie, guvernanţei corporatiste“, a spus Daniela Lulache, noul CEO al Nuclearelectrica, care fără niciun fel de experienţă în domeniu a fost selectată la vârful unei industrii în baza OUG 109/2011.
Prin cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă România face parte dintr-un club destul de select de ţări care au în operare astfel de unităţi, în total la nivel mondial fiind active 436 de reactoare.
„Încă avem investitori instituţionali care apreciază astfel de active stabile şi generatoare de cash. Este o oportunitate şi pentru investitorii individuali. Acesta este momentul bun pentru această IPO“, a declarat Ludwik Sobolewski, fostul preşedinte al bursei de la Varşovia, actual şef al bursei de la Bucureşti.
Prin această listare statul român îşi propune să strângă între 284 de milioane de lei (63,5 mil. euro) şi 380,5 milioane de lei (85 mil. euro). Preţul minim din ofertă este de 11,2 lei, iar maximul de 15 lei. Noua conducere a Nuclearelectrica prognozează creşterea cifrei de afaceri cu circa 38% în cinci ani, de la 1,65 mld. lei în 2012 la 2,29 mld. lei în 2017, şi creşterea de 3,6 ori a profitului brut, de la 67 mil. lei în 2012 la peste 240 mil. lei în 2017, potrivit indicatorilor de performanţă asumaţi de administratori. Cel mai impo