Crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc in 8 septembrie Nasterea Maicii Domnului. Este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care a inceput la 1 septembrie. In calendarul popular, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului marcheaza hotarul astronomic dintre vara si toamna. Batranii spun ca in aceasta zi randunelele pleaca spre zonele calde, insectele incep sa se ascunda in pamant, iar frigul isi face simtita prezenta.
In 8 septembrie, credinciosii cinstesc nasterea Maicii Domnului, „Maica Vietii, Fecioara Maria, cea mai sfanta fiinta omeneasca pe care a ales-o Dumnezeu mai inainte de intemeierea lumii, ca sa nasca pe Iisus Hristos de la Duhul Sfant in Betleemul Iudeii”. Sfanta Fecioara Maria s-a nascut in familia sfintilor si dreptilor Ioachim si Ana, pomeniti a doua zi, pe 9 septembrie.
Parintii Maicii Domnului au fost Dreptii Ioachim si Ana. Tatal Fecioarei Maria, Ioachim era din semintia lui Iuda, iar sotia lui Ioachim se numea Ana si era fiica preotului Mathan. Astfel, tatal Fecioarei Maria era un urmas al regelui David, iar mama, o descendenta din familia preoteasca a lui Aaron, implinindu-se prin aceasta proorocia ca Mesia va avea o dubla descendenta: imparateasca si preoteasca.
Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni. Lipsa copiilor era considerata un blestem din partea lui Dumnezeu. Si totusi, Ioachim si Ana nu s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, rugandu-se in continuare cu lacrimi si nadajduind in bunatatea lui Dumnezeu.
Intristati, cei doi parinti au hotarat sa se retraga fiecare pentru post si rugaciune. Ingerul Gavriil se va arata fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de