Orchestra „Armonia Atenea“, dirijată de George Petrou, va ingterpreta, în seria Concertelor de la miezul nopţii, lucrarea „Alessandro“, o dramă muzicală în trei acte de Georg Friedrich Händel
Articol realizat de Ligia Ardelean
Georg Friedrich Händel (1685-1759), un titan al barocului, un creator de capodopere în toate genurile muzicale consacrate ale epocii; Muzica apelor, Foc de artificii, Concertele grossi op.6, Concertele pentru orgă, oratoriul Messiah, opera Giulio Cesare sunt doar câteva repere. Ludwig van Beethoven l-a numit „maestrul nostru, al tuturor“, considerându-l „cel mai mare compozitor care a trăit vreodată“.
Acordând o atenţie aparte vocii umane, Händel a compus miniaturi pentru unul sau mai mulţi solişti, muzică sacră, peste 120 de cantate, 29 de oratorii şi 42 de opere, majoritatea de expresie italiană, în maniera opera seria. Tot el a înfiinţat prima companie de operă italiană din Londra (unde a trăit ultimii 50 de ani din viaţă), Academia Regală de Muzică, pentru care a scris o treime din lucrările sale destinate scenei. Între ele figurează şi opera acestei seri.
RIVALITATE ÎN DRAGOSTE
Alessandro a reunit pentru prima oară în acelaşi spectacol (5 mai 1726) cele trei superstaruri ale companiei: castratul Francesco Bernardi cunoscut ca Il Senesino (principalul rival al lui Farinelli) – în rolul titular, Francesca Cuzzoni şi Faustina Bordoni – în rolurile prinţeselor rivale, Lisaura şi Rossane. Rivalitatea în dragoste a personajelor feminine era dublată de rivalitatea artistică a interpretelor, fapt speculat de Händel care a compus pentru fiecare acelaşi număr de arii (şapte), similare ca dificultate şi strălucire. Astfel, sorţii acestui duel al primadonelor urmau să depindă doar de virtuozitatea lor.
Atmosfera generală e luminoasă, muzica e spectaculoasă, încât să-i satisfacă pe cântăreţi @N