Despre scriitori și gazetărie cu Filip și Matei Florian, invitați la PulzArt
Autorii volumului „Băiuțeii”, fraţii Filip și Matei Florian, s-au aflat sâmbătă seară la Biblioteca Județeană din Sfântu Gheorghe, în cadrul unei întâlniri cu cititorii, cuprinsă în Festivalul de Arte Contemporane PulzArt.
Concepută ca un eveniment deschis, întâlnirea a adunat doar câțiva interesați, în general oameni de cultură și tineri, dornici să-i asculte pe cei doi scriitori. Filip și Matei Florian au citit fiecare câteva fragmente din volumul comun „Băiuțeii” și apoi fragmente din opere individuale, după care a urmat o discuție liberă, condusă de către poetul Karácsonyi Zsolt, cel care l-a tradus în limba maghiară pe Filip Florian. Astfel, Karácsonyi și-a asumat rolul de gazdă a serii, și i-a provocat pe cei doi frați la a răspunde câtorva întrebări pe care le are, în mod firesc, fiecare cititor. Iar întrebările s-au referit la momentul în care cei doi au decis că vor să scrie, la alegerea prozei, la metodele alese de scriitori pentru a-și materialize creațiile, la relațiile acestora cu ceea ce ține de exteriorul scriiturii.
„Băiuțeii” – despre copilărie, cu drag și sinceritate
Și, desigur, prima curiozitate a celor prezenți s-a referit la alegerea celor doi frați de a scrie un volum comun, „Băiuțeii” – o inedită cale de a construi în doi un volum foarte viu, în care poate că mulți dintre noi se regăsesc, măcar parțial.
„Prima încercare de a scrie împreună a început ca o trăncăneală, a fost pe o ficțiune, inventată în totalitate. Nu a mers, pentru că e greu să redai nebunia celuilalt, după ce ți-ai așternut tu propria nebunie… Ne-am dat seama că trebuie să venim pe un teren comun, iar acesta era copilăria. A fost ideea lui Matei, iar capitolele le scriam separat, unul în continuarea celuilalt. Nu a fost însă nimic verbal, tot ce am vrut să ne spunem, păre