Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată o cădere a consumului de energie, în primele şapte luni ale anului, dar pe fondul creşterii cifrei de afaceri în industrie. Singura explicaţie este că industria românească munceşte foarte mult în „lohn”, adică importurile necesare realizării exporturilor sunt foarte mari, ajungând şi la 80% din valoarea bunurilor şi serviciilor exportate, după cum susţine ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Lipsa consumului de energie electrică, dar şi cvasiabsenţa exportului de curent au dus la prăbuşirea producţiei de cărbune în România. Potrivit datelor INS, producţia de cărbune a fost, în primele şapte luni ale acestui an, de 2,542 milioane de tone echivalent petrol (tep), fiind cu 31,9% (1,191 milioane tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut. De altfel, la începutul verii, minerii din Valea Jiului au trecut la prosteste chiar şi în subteran, pentru că termocentralele nu le mai voiau cărbunele. Pe de altă parte, Hidroelectrica a fost avantajată şi de autorităţi, dar şi de vreme, ajungând principalul furnizor de energie. A plouat şi a existat apă pentru uzinare, iar compania trebuia să demonstreze că are câştiguri pentru a ieşi din insolvenţă, motiv pentru care a funcţionat din plin.
Curent ca pe vremuri
La nivel naţional se constată o scădere importantă a consumului de energie electrică. De altfel, responsabili din domeniu au declarat că, în perioada sărbătorilor pascale, de exemplu, consumul de curent a ajuns la un minim istoric de 3.700 MWh, cam cât se consuma prin anii '50. Datele INS arată că producţia de energie electrică a scăzut cu 6% (2,116 miliarde KWh) în primele şapte luni din 2013 faţă de perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, şi consumul de energie electrică a fost cu 7,5% mai mic faţă de acelaşi interval 2012.
Datele furnizate de Insti