Majoritatea USL din Senat a eliminat din textul noii legi eutanasia câinilor nerevendicaţi. Potrivit textului adoptat, patrupezii nerevendicaţi în termenul de 30 de zile pot fi ţinuţi în adăposturile canine sau eliberaţi. În 2011, deputaţii PSD şi PNL au atacat legea care prevedea eutanasierea la Curtea Constituţională a României. Vor face acum drumul invers? Camera Deputaţilor este camera decizională în problema câinilor comunitari.
Parlamentul ar urma să reînceapă de astăzi dezbaterile pe proiectul Legii privind câinii comunitari. Este vorba despre proiectul de lege (PL) nr. 912/2007, declarat în parte neconstituţional în 2012, care se referă la modificarea şi completarea OUG nr. 155/2001 - privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Forma aprobată de parlament la sfârşitul anului 2011 prevedea modificarea art. 7 din OUG nr. 155/2001.
„În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4 (7 zile - n.r.), câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective“. Legea a fost atacată la Curtea Constituţională a României (CCR) de către un grup de 70 de deputaţi de la PSD şi de 54 de deputaţi PNL, printre semnatari aflându-se şi parlamentarii USL de Dolj, Florentin Gust, Ionuţ Stroe, Ion Călin, Petre Petrescu, Mihai Voicu, Valeriu Zgonea şi Claudiu Manda.
„Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public“, se spunea în contestaţia depusă de parlamentarii USL.
Controversatul articol 7
CCR a declarat nec