EnergoNuclear nu mai primeşte un leu de la statul român
Veşti proaste pentru compania EnergoNuclear. După ce a rămas fără investitori şi era să piardă un reactor nuclear, societatea va rămâne fără finanţare din partea statului român. „Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele 3 si 4, ci va participa doar cu activele existente“, a precizat Gabriel Dumitrașcu, directorul Direcției de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie. Altfel spus, statul nu mai este dispus să cheltuiască niciun leu cu reactoarele şi aşteaptă ca banii să vină de la investitorii privaţi din aceste proiect. Investitorii privaţi, la rândul lor, nu vor să suporte finanţarea lipsă din partea României, lucru dovedit, de altfel, încă acum trei ani.
EnergoNuclear S.A. a fost înfiinţată în martie 2009, după o structura de acţionariat în care Nuclearelectrica deţinea o cotă de participare de 51% din capitalul social, grupurile RWE, GDF Suez, ENEL şi CEZ câte 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola câte 6,2%. CEZ a fost primul dintre acţionarii EnergoNuclear care a anunţat, pe 9 septembrie 2010, că se retrage din proiect. La 19 ianuarie 2011, încă trei investitori – GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power România – au notificat statul că părăsesc proiectul. Singurii investitori străini care au rămas în proiect sunt Enel şi ArcelorMittal. În aceste condiţii, statul a fost nevoit să răscumpere acţiunile, iar în prezent Nuclearelectrica deţine 85% din EnergoNuclear. După episodul din 2011, statul a renegociat de mai multe ori, atât cu cei doi străini rămaşi în proiect, cât şi cu alţi investitori străini, din Italia, Rusia şi China.
Normele U.E. „scufundă“ Nucleara
La trei ani după retragerea celor patru investitori din EnergoNuclear, situaţia nu a evoluat în bine. De la patru miliarde de euro, cât era valoare iniţială de proiect a celor două reactoare nuclea