Cândva, pe vremea în care serviciul militar era obligatoriu în România, UM 01483 din Zalău era înţesată de miliari. Aici funcţiona una dintre cele trei baze de instrucţie pentru infanterie din ţară. Între timp, prin eliminarea obligativităţii serviciului militar, cazarma ce se întinde pe aproximativ 20 de hectare este aproape pustie.
Scurt istoric
UM 01483 din Zalău a luat fiinţă în 25 octombrie 1951, când Regimentul 36 infanterie, desprins din Regimentul 31, îşi mută garnizoana în reşedinţa de judeţ. Denumirea „Voievod Gelu” o primeşte în 1974, printr-o decizie preşedinţială, pentru ca din 1 mai 2005, în această locaţie să ia naştere Batalionul 317 Sprijin Logistic „Voievod Gelu”, formă sub care funcţionează şi în prezent.
„Imaginea armatei la nivelul municipiului era dată, în principiu, de sute de militari în termen care ieşeau zilnic la instrucţie sau se deplasau către poligoanele de tragere pentru executarea activităţilor specifice”, susţine maiorul Ştefan Constantinescu, ofiţer de relaţii publice la unitatea militară.
Aderarea ţării noastre la structurile euro-atlantice a adus o schimbare radicală în sistem, forţele armate fiind nevoite „să se adapteze noilor concepte specifice sprijinului logistic, astfel încât activităţile desfăşurate în comun cu structuri militare partenere să se desfăşoare la un nivel optim”, a mai spus oficialul UM 01483.
În acest context a fost înfiinţată o structură capabilă să asigure sprijinul logistic în folosul unor unităţi militare dispuse în judeţele Sălaj, Cluj şi Maramureş.
„Misiunile primordiale ale Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” sunt transportul materialelor, echipamentelor militare şi muniţiilor, repararea şi mentenanţa autovehiculelor şi tehnicii militare, precum şi asigurarea sprijinului medical specific. Ca urmare, o eventuală comparaţie între nivelul de “vizibilita