Muzica ne înalţă sau ne doboară. Ea este, uneori, singurul lucru care ne calmează când ne doare capul sau care ne ajută să rezistăm şi să ducem la capăt un exerciţiu fizic extenuant.
Beneficiile muzicii asupra organismului nostru sunt foarte multe. „Huffington Post“ ne enumeră doar câteva dintre ele.
Reduce stresul
Muzica, ascultată zi de zi, reduce stresul. O teză de doctorat de la Universitatea din Göteborg, Suedia, a dezvăluit faptul că muzica are un impact pozitiv asupra stresului. Această teză s-a bazat pe două studii care demonstrau că melomanii au mai multe emoţii pozitive decât cei care ascultă rar muzică. „Însă, trebuie scos în evidenţă faptul că atunci când s-a studiat răspunsul emoţional la muzică, nu toţi oamenii au avut aceeaşi reacţie la aceeaşi bucată muzicală. Pentru a obţine efecte pozitive cu ajutorul muzicii, trebuie să asculţi ce muzică îţi place“, adaugă autoarea tezei, Marie Helsing.
Ajută pacienţii în timpul operaţiilor
Participanţii la un studiu, mai ales cei care sufereau de boala Parkinson, sunt mai liniştiţi în timpul operaţiilor pe creier care se fac cu anestezie locală, nu generală, atunci când li se pune muzică. Cercetătorii de la clinica din Cleveland, SUA, au descoperit că pacienţii care ascultau melodii, şi nu aranjamente muzicale ritmice, au fost foarte calmi în timpul operaţiilor cu anestezie locala, iar unii chiar au adormit.
Întăreşte sănătatea inimii
Muzica veselă ajută la dilatarea vaselor de sânge, fluidizând astfel circulaţia sangvină, susţine un studiu din 2008 făcut de Universitatea din Maryland, SUA. Cercetătorii au descoperit că diametrul vaselor de sânge creşte cu aproape 26% atunci când se ascultă muzică veselă. Însă, s-a înregistrat efectul opus atunci când persoana respectivă a ascultat muzică deprimantă: diametrul vaselor de sânge a sc