Reducerea CAS cu trei puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat de circa 3 miliarde de lei şi depinde de acoperirea acestei finanţări din alte surse, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Răspunsul dacă se poate sau nu se poate depinde de sursa de finanţare a acestor 3 miliarde. Dacă avem o creştere de venituri din altă parte care să compenseze scăderea de 3 miliarde se poate. E de asemenea o decizie de oportunitate şi economică, dar şi politică, între diferite opţiuni de politici publice: creşterea investiţiilor, scăderea TVA la alte produse, scăderea cotei generale de TVA, scăderea CAS, fie măsuri pe parte de creştere a cheltuielilor, care să stimuleze economia în 2014", a afirmat Voinea, la o întâlnire cu senatorii PSD, întrebat în ce măsură este fezabilă reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu 3 puncte în 2014 şi dacă acestă scădere se va face exclusiv de la angajator.
Potrivit acestuia, calculele privind impactul trebuie să fie făcute foarte conservator, fără să se plece de la premisa creşterii colectării ca urmare a scăderii taxelor şi că dacă va avea loc o astfel de evoluţie impactul asupra bugetului va fi pozitiv.
"În sensul celălat, dacă nu are loc creşterea colectării, deja a fost bugetat faptul că nu are loc creşterea colectării, deci nu este un impact negativ suplimentar. Exact cum s-a făcut cu TVA la pâine, unde toată pierderea potenţială ar fi de 100 de milioane de lei pe 3 luni şi a fost bugetată integral deşi o parte din economia subterană va ieşi la lumină şi pierderea nu va fi chiar de 100 de milioane de lei", a mai spus Voinea.
La sfârşitul lunii august vicepremierul Daniel Chiţoiu a anunţat că a primit mandatul BPN al PNL pentru trei măsuri de politică fiscal-bugetară care să fie susţinute la elaborarea bugetului pe 2014, una dintre acestea fiin