Proiect inedit în ţara noastră, dar nu numai, în orăşelul Drăgăneşti-Olt din judeţul Olt. Pe raza localităţii au demarat, în august, lucrările pentru reconstituirea unei cetăţi dacice de acum 2.000 de ani, amenajată la 25 metri deasupra solului pe un deal de la marginea urbei. Totul este uimitor la acest proiect, chiar dealul unde se va afla viitoarea davă fiind ridicat de la zero. Vizitatorii vor putea închiria o parte din locuinţele dacice.
Construcţia în sine va reda o „davă” getică provenind de acum 2.000 de ani, din vremea dacilor, construită cu lemn şi pământ. Iniţiativa aparţine „creatorului de muzee”, cum mai este denumit profesorul Traian Zorzoliu, directorul Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgăneşti-Olt, care a înfiinţat până acum zece muzee în ţară. Proiectul cetăţii dacice de la Drăgăneşti se bazează, în parte, pe descoperirile survenite în urma scoaterii la suprafaţă a unei aşezări de acest gen pe raza comunei Sprâncenata, tot în judeţul Olt. Pentru că a vrut să nu se piardă o nouă dovadă a istoriei noastre, Zorzoliu s-a încăpăţânat să realizeze un plan inedit: să reconstruiască de la zero o cetate dacică, cu tot cu locuinţe, amplasament şi unelte, după planurile celor care ne-au populat meleagurile pe vremea dacilor.
„Iniţial, ideea amenajării unei cetăţi dacice mi-a venit mai mult în glumă, la o discuţie cu câţiva prieteni, pentru ca, tot atunci, să îmi dau seama că, de fapt, un asemenea plan poate deveni realitate. Dar ea necesita multă răbdare date fiind condiţiile socio-economice în care ne aflăm pentru că sursele financiare sunt foarte greu de găsit, după cum ştim cu toţii. Dar, încet-încet, totul a prins contur: deoarece am făcut înainte şi planuri de construcţie pentru biserici, am luat totul pe cont propriu, astfel că tot eu am realizat proiectul cetăţii. Am încercat să respect toate cercetările şi descoperirile arheologice în acest