Bucureștiul s-a raliat Declarației celor 11 de la summitul G20 pentru a avea o poziție comună cu Statele Unite, dar și pentru a-și conserva propriile interese.
Dupa o perioadă destul de ezitantă, România a formulat in sfîrsit o pozitie în legătură cu Siria.
Președintele Traian Băsescu a explicat de mai multe ori, că spre deosebire de alte țări, România are foarte mulți cetățeni pe terioriul Siriei, pe care încearcă să-i protejeze.
Este vorba mai ales despre femei, căsătorite cu sirieni în urma cu 20-30 sau 40 de ani în perioada în care Nicolae Ceaușescu a strîns relațiile cu statele arabe și africane și le-a oferit acestora multe burse studențești.
Destule românce și copiii lor se află în Siria, între 12.000 - 14.000.
Ministerul de Externe de la Bucuresti le-a cerut mai demult tuturor cetățenilor români aflați în Siria să părăsească de urgență această țară cu sprijinul statului român, dar deocamdată puține familii au profitat de sfatul oficialităților de la București.
Președintele român nu s-a desolidarizat, însă, niciodată de aliații săi occidentali în chestiunea siriană, deși a ținut să relativizeze mereu situația.
Traian Băsescu a spus luni prima dată mai clar ce va face România în cazul în care experții Națiunilor Unite descoperă că guvernul de la Damasc a folosit arme chimice împotriva propriei populații: România se solidarizează politic cu aliații săi și se raliază declarației date de 11 state (Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite) din Grupul G 20 cu ocazia summit-ului de la St Petersburg.
G 20 este un forum creat acum aproape 15 ani după criza economică din Asia pentru a reuni țările cu economii dezvoltate și pe cele emergente, adică în creștere economică. E vorba despre 19 stat