Deşi n-a participat direct la lupta pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2020, România nu are decât de pierdut din victoria capitalei nipone Tokio în faţa Istanbulului şi Madridului. Succesul Istanbulului ar fi fost o oportunitate de creştere pentru exportatorii români, deoarece România exportă în Turcia mai ales metale şi produse metalurgice, necesare construcţiilor. Victoria Madridului ar fi adus o şansă în plus de câştig pentru cei aproape un milion de români care locuiesc, muncesc sau îşi caută de lucru în prezent în Spania, unde şomajul face ravagii. Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci ies categoric din discuţie pentru companiile româneşti doarece pentru acestea se bat feroce, sub stindardul Kremlinului, doar oligarhii ruşi.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este recunoscut pentru gustul său pentru proiecte grandioase, mai ales de infrastructură şi construcţii. Printre proiectele de zeci de miliarde de dolari se numără construirea unui nou aeroport, cel mai mare din lume, care să deservească Istanbulul, un nou canal pe partea europeană a Istanbulului între Marea Neagră şi Marea Marmara şi un nou pod peste strâmtoarea Bosfor. JO din 2020 i-ar fi dat premierului prilejul să-şi pună în practică ambiţiile care ar fi putut fi hrănite cu fier românesc. Aproape un sfert din exporturile de metale comune şi produse metalurgice ale României merg către Turcia. România ar putea deveni, de asemenea, un important furnizor de ovine şi bovine. În prezent exporturile şi tranzitul de carne către şi prin Turcia sunt blocate din cauza unor probleme veterinare, nerecunoscute de UE, probabil măsuri de protecţionism comercial.
Românii reprezintă 18% din numărul total al şomerilor străini înregistraţi în Spania
Spania se confruntă în prezent cu o rată a şomajului de peste 26%, printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, mai mică doar decât c