Fara semne religioase in scoli, fara prozelitism in clasele de studiu: Franta a afisat incepand de luni in scolile publice o "Carta a laicitatii", intr-o tara in care discutiile legate de locul religiei in cadrul republicii starnesc pasiuni de decenii si unde milioane de musulmani se simt discriminati, scrie AFP. Portul valului islamic in scoli, sau al kippei, al stelei lui David, crucii, absenta elevilor in zilele de ramadan sau de sabat, disputele intre teoriile evolutioniste si credinta privind originea divina a vietii - toate aceste dezbateri izbucnesc in mod frecvent, in timp ce islamul a devenit a doua religie a Frantei.
Laicitatea este "o lupta nu pentru a-i opune pe unii altora, ci o lupta impotriva celor care vor sa-i opuna pe unii altora", a afirmat luni ministrul Educatiei, Vincent Peillon, instaland prima carta a laicitatii intr-o scoala din regiunea pariziana.
Aceasta carta, care are o valoare simbolica, si nu juridica, reaminteste in 15 puncte principiile fondatoare ale legii din 1905 potrivit careia "Republica laica organizeaza separarea religiilor si a statului. Statul este neutru in privinta convingerilor religioase sau spirituale".
Carta reia si o lege din 2004 care interzice "portul insemnelor sau a tinutelor prin care elevii afiseaza ostentativ o apartenenta religioasa".
In 4 decembrie 2012, Comitetul pentru drepturile omului al ONU a cerut Frantei sa revizuiasca aceasta lege, dupa ce fusese sesizat pentru excluderea unui licean care purta un turban sikh.
Aceasta lege, adoptata in unanimitate, dorea sa puna capat la 15 ani de dezbateri aprinse. In 1989, trei eleve au fost excluse dintr-o scoala din Creil (nord) pentru ca au refuzat sa renunte la valul purtat in clasa. Afacerea a luat o dimensiune nationala.
"Niciun elev nu poate invoca o convingere religioasa sau politica pentru a c