Printr-un parteneriat între Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ şi Teatrul Braunschweig din Germania, artistele Julia Roesler şi Silke Merzhäuser vor pune în scenă, la Craiova, o piesă privind situaţia unor familii din Dolj în timpul migraţiei lucrătorilor. În proiectul desfăşurat sub genericul „Arta de a îmbătrâni“, nemţoaicele au venit la Craiova pe 5 septembrie şi au purtat discuţii cu mai multe familii din judeţul nostru, afectate mai mult sau mai puţin de plecarea părinţilor la muncă în străinătate. „Ne-au surprins ospitalitatea cu care am fost primiţi şi disponibilitatea familiilor de a-şi spune povestea. Pe de o parte, este avantajul financiar al celor ce rămân în ţară, însă toţi au de suferit. (...) Pentru femei este foarte important să nu fie prezentate ca fiinţe fără suflet. Toate au plecat din disperare şi din motive economice“, au explicat Julia şi Silke.
Fundaţia WorldVision a fost de mare ajutor în acest proiect, prin semnalarea familiilor aflate în astfel de situaţii. „Am sunat la şcoli, am intervenit la radio pentru ca aceste familii să ne contacteze. Nu am primit nici un răspuns. Dacă nu erau cei de la WorldVision, nu le puteam găsi“, a precizat Gina Călinoiu, director artistic al Naţionalului craiovean.
Aceasta nu este singura „rundă“ de discuţii pe care artistele din Germania, care fac parte dintr-o companie de teatru documentar, le poartă cu familiile din Dolj. Ele vor reveni pentru a doua etapă, în luna noiembrie, când se vor decide şi pentru partea muzicală a piesei. În urma discuţiilor purtate cu aceste familii, a căror identitate rămâne confidenţială, pentru că se pune accentul pe fenomen şi nu pe poveşti în particular, vor fi scrise textele pentru piesa de teatru, care va fi montată în stagiunea 2014-2015. Ea se va juca atât la Craiova, cât şi în Germania. Numărul participanţilor implicaţi în realizarea piesei este egal atât din