Intoleranţa alimentară este o problemă din ce în ce mai des menţionată, dar destul de puţine persoane ştiu că au o sensibilitate la anumite alimente. De obicei, această sensibilitate este percepută ca fiind o chestiune de moment, o răzvrătire a organismului, însă lucrurile sunt ceva mai complexe de atât.
Intoleranţa alimentară este adesea confundată cu alergia alimentară, deşi sunt probleme diferite, cu manifestări diferite. Tocmai din acest motiv, este important să cunoşti alimentele care îţi fac rău, scrie eva.ro.
Diferenţa dintre intoleranţa alimentară şi alergia alimentară
Intoleranţa alimentară nu este altceva decât o sensibilitate a organismului faţă de anumite alimente pe care le consumi. Fiecare aliment este descompus cu ajutorul anumitor enzime, iar atunci când una dintre enzimele necesare descompunerii lipseşte ori se găseşte într-o cantitate prea mică, apare intoleranţa alimentară. Aşadar, intoleranţa apare atunci când organismul tău nu poate digera un anumit aliment.
Prin comparaţie, alergia alimentară este provocată de alimente pe care organismul tău le percepe ca fiind periculoase. Peştele, alunele şi nucile sunt alimente care pot provoca alergii alimentare.
Dacă ai intoleranţă alimentară, nu este nevoie să renunţi pe viaţă la alimentele care o provoacă. Ele pot fi consumate rar şi în cantităţi mici, pe când dacă ai alergie alimentară, este indicat să renunţi definitiv la alimentele care îţi provoacă probleme.
Cum ştii la ce alimente poţi avea intoleranţă alimentară
Sunt foarte multe alimente la care poţi avea intoleranţă alimentară, însă cele mai frecvente sunt intoleranţa la gluten, care poate fi dobândită sau moştenită, intoleranţa la lactoză, intoleranţa la histamină şi intoleranţa la fructoză.
Depistarea alimentelor care provoacă intoleranţa alimentară este cel mai important lucru. Odată ce şti