Potrivit unui comunicat de presă remis de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, nu mai puţin de 1500 de persoane nu şi-au declarat depozitele bancare mai mari de 3000 de lei pentru a pune mâna pe ajutoarele de la stat. Cei mai mulţi dintre cei depistaţi de instituţie au pus mâna ilegal pe ajutorul pentru încălzirea locuinţei.
Controalele, care se vor desfăşura în perioada august-octombrie, au fost determinate de suprapunerea datelor oferite de mai multe instituţii, printre care Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, ANAF, Casa de Pensii, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Direcţia pentru Protecţia Copilului, Direcţia Sanitar Veterinară, APIA sau Inspectoratul Şcolar.
Peste 3000 de persoane care au încasat ilegal ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei sau ajutor pentru încălzirea locuinţei au fost identificate. Cele mai multe au obţinut ajutor pentru încălzirea locuinţei, deşi deţineau depozite bancare care depăşesc suma de 3000 de lei.
403 persoane au încasat ajutorul social ilegal, după ce nu şi-au declarat indemnizaţiile de handicap, pensiile, numărul corect de animale, suprafeţe de teren sau depozite bancare. Cei care au încasat alocaţia pentru susţinerea familiei fără drept ajung la 1066, cei mai mulţi nedeclarându-şi veniturile salariale sau activităţile independente, numărul de animale sau suprafeţele de teren deţinute.
„Titularii identificaţi cu suspiciuni confirmate ca urmare a nerespectării prevederilor legale, au fost suspendaţi de la plata beneficiilor sociale, urmând ca în baza dispoziţiilor primarilor să le fie întocmite decizii de debit pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit,” mai precizează reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Vă mai recomandăm:
Ajutoarele de încălzire acord