Criza siriana tine prima pagina a ziarelor din intreaga lume si in acest weekend. Dupa ce presedintele american Barack Obama n-a reusit sa obtina o larga sustinere pentru o interventie militara in Siria la summitul G20 incheiat vineri, secretarul de stat John Kerry s-a intalnit sambata cu oficialii UE, incercand sa-i convinga sa sprijine planul SUA. In final, ministrii de externe europeni au raliat apelului privind un "raspuns clar si puternic" la problema Siriei, dar dupa ce vor vedea raportul intocmit de ONU asupra atacurilor cu arme chimice. Pe de alta parte, presa americana relateaza ca Pentagonul pregateste o interventie mai lunga decat prevazuta initial, de trei zile, si mai intensa.
Criza din Siria
UE sustine si ea "un raspuns puternic" la atacurile chimice, dar SUA nu se angajeaza sa astepte raportul ONU. Aflat la negocierile cu UE de la Vilnius, secretarul de Stat american John Kerry a declarat ca Statele Unite nu vor astepta un raport final al ONU privind atacurile chimice din Siria pentru o interventie militara in zona. In acelasi timp, reprezentantii UE sunt mai moderati, insa au declarat ca este nevoie de un "raspuns puternic" la tragedia din Siria.
Comunitatea internationala asteapta ca ONU sa faca public, la o data inca nestabilita, raportul expertilor sai care au inspectat zonele de la periferia Damascului, unde a avut loc un atac cu arme chimice la 21 august. Germania a cerut ONU sa publice acest raport "cat mai curand posibil". De asemenea, presedintele francez Francois Hollande a facut un gest in directia celorlalti europeni, a germanilor in special, anuntand ca va astepta raportul ONU inainte de a da un eventual ordin pentru o interventie militara impotriva regimului de la Damasc.
Duminica, secretarul general al Casei Albe, Denis McDonough, a declarat ca scepticismul poporului american privind perspect