Alba Iulia găzduieşte, în perioada 9-11 septembrie, a VII-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur”. Organizat înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol, culesul viilor. Evenimentul are loc la Hotel „Cetate” din Alba Iulia și este organizat de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Organizaţia Naţională Interprofesională a Vinului şi Consiliul Judeţean Alba. La competiție s-au înscris 11 producători din toate zonele viticole ale ţării, astfel că în cadrul concursului vor fi degustate 100 de probe, 70 de vin alb şi spumant şi 30 roşii.
La evenimentul de deschidere au participat, luni, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, administratorul judeţului, Sorin Bumb, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Dan Boboc, preşedintele Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole, Petre Mocanu, secretarul general ADAR Diana Pavelescu şi preşedintele Asociaţiei Ţara Vinului Alba, Ioan Stanciu.
Lupta pentru cel mai bun vin a început luni, 9 septembrie, la Hotel „Cetate” şi se încheie miercuri, 11 septembrie, când se acordă diplome şi medalii câştigătorilor. Vor fi prezenţi producători de vin, degustători experţi, somelieri.
Concursul de vinuri „Strugurele de Aur” este împărţit în două secţiuni: vinuri liniştite şi vinuri efervescente. Vinurile liniştite sunt împărţite în vinuri albe, rose, roşii, precum şi în funcţie de conţinutul de zahăr: seci, demiseci, demidulci, dulci. Vinurile din ţară participante în competiţie sunt în mare parte din Moldova, Oltenia, Dealu Mare.
„Sperăm ca acest concurs să devină un reper pentru cei care participă la aceste competiţii, pentru producători, dar şi pentru consumatorii de vin din ţară şi din străinătate”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.
„În Transilvania, vinurile albe sunt cele care da