* În calitate de transportator de energie, compania nu poate influenţa consumul şi nici exporturile
* Societatea are un program ambiţios de interconectări, deşi capacitatea de export nu este folosită în totalitate
Directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, a declarat, recent, că Transelectrica îşi asumă un rol pasiv în Sistemul Energetic Naţional, făcând referire la estimările din planul de administrare al transportatorului naţional de energie electrică, potrivit cărora cantitatea de energie transportată ar urma să scadă cu 4% pe an până în 2017. "Transelectrica nu are doar rolul să transporte energie electrică dintr-un punct în altul. Compania trebuie să realizeze şi interconectări cu reţelele de transport ale ţărilor vecine, pentru ca producătorii de energie din România să poată să beneficieze de avantajul geostrategic pe care îl oferă ţara noastră", a subliniat domnul Dumitraşcu.
Conducerea Transelectrica afirmă, însă, că societatea nu poate fi făcută responsabilă de scăderea consumului şi insuficienţa exporturilor. Transelectrica are în diverse etape de realizare mai multe proiecte de interconectare deşi, susţin reprezentanţii companiei, nici capacitatea de export existentă nu este utilizată integral de producătorii autohtoni.
Transelectrica joacă un rol activ şi strategic pe piaţa energetică naţională şi, în ciuda contextului dificil creat de scăderea consumului, continuă să-şi îndeplinească atribuţiile şi obligaţiile pe care legislaţia europeană şi cea naţională i le conferă în calitate de operator de servicii de transport şi sistem (OTS), ne-a declarat, ieri, directorul general al companiei, Ştefan Bucătaru. Transelectrica nu poate influenţa nici consumul de energie electrică şi nici activităţile de export-import, acestea fiind o expresie a interacţiunii libere