Scris de Veronica Bursaşiu - Familia Ur din Sâtimbreu este cel mai mare producător de vin din Bihor.
„La început Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul. Din nunta Soarelui şi a Pământului s-au născut strugurii. Omul, din struguri a creat Vinul ca să-l simtă pe Atotputernic mai aproape de el”. Este moto-ul familiei Ur din Sântimreu, cel mai mare producător de vinuri din Bihor.
Vie cât vezi cu ochii. 47 de ha de viţă. Fetească Albă Regală, soi românesc a cărui existenţă în cultură se pierde adânc în istorie, soiul cu cea mai largă răspândire în podgoriile româneşti.Un soi care dă, în schimb, un vin de aleasă fineţe, rotund, catifelat, amplu, corpolent. Dincolo, un soi originar din Franţa, Muscat Ottonel, soi din care se produce un vin galben-pai, un vin de un auriu proaspăt şi bogat, cu o aromă tipică de muscat care evoluează prin învechire de scurtă durată într-un buchet foarte complex, prin gust fin și delicat. Şi Merlot-ul e prezent în plantaţiile de viţă de vie ale familiei Ur.Merlot-ul dă un vin roşu, puternic şi intens, dar în acelasi timp catifelat, cu tanini evidenţi, însa bine temperaţi. Din 2012, aceste soiuri sunt acompaniate de o specie nobilă: Pinot. Provine din cea mai mare pepinieră de profil din Italia.
Istoria Vinului de Sântimbreu, Cramele Ur a început la 1891.
„Sântimreu este locul unde străbunicul meu, căsătorit aici s-a ocupat pentru prima dată cu viticultura. Şi eu mă ocup de când mă ştiu”, spune Ur Sigismund senior. Azi, datorită solurilor argiloase, Sântimreu este zona viticolă reprezentativă a judeţului, iar vinul de Sântimreu, marcă înregistrată a Cramelor Ur este un brand al Bihorului. Ur Sigismund senior a lucrat în perioada comunismului în construcţii. El este cel care a transformat pasiunea pentru agricultură în afacere de familie. Primul pas l-a făcut în 1994. Azi, familia Ur este cel mai mare producător de vin din Biho