În tot judeţul Sibiu, biserici fortificate, splendide monumente arhitectonice, atrag an de an mii de turişti din toate colţurile lumii. Bisericile de la Biertan şi Valea Viilor sunt în patrimoniul UNESCO şi sunt, astăzi, ”vedetele” Campaniei ”125 de locuri pentru care iubim Romania. Jurnal de vacanta”.
Cea mai cunoscută este, cu siguranţă, vechea biserică de la Biertan, monument aflat în patrimoniul UNESCO.
”Saşii care au venit în Biertan în 1200-1300 au venit din partea Germaniei, din graniţa Luxemburgului, şi s-au retras aici în Biertan şi au construit această biserică mare care se vede de la distanţă mai ales pet imp de zi dar şi pe imp de noapte, că e iluminată acum. În 1482 s-a modificat, că a fost o bisericuţă de lemn iniţial care a fost arsă, şi aşa s-a construit biserica mare. În 1522 a fost terminată şi are 3 ziduri de fortificaţii, de apărare, şi turnurile – turnul catolic, turnul mausoleum unde sunt şi episcopii îngropaţi care au fost aici în Biertan, vechea primărie, turnul cu ceas”, povesteşte Carol Wieinrich, de 24 de ani curator al bisericii.
Camera împăcării sau camera divorţaţilor de la Biertan
An de an, sute de turişti, mai ales străini, trec pragul bisericii fortificate de la Biertan. ”Avem foarte mulţi turişti străini, în sezon de vară, mai ales în luna august, am avut şi 10 autocare de zi. Am avut din Germania, Austria, Japonia, Polonia, vin şi din România, şi cu maşini mici dar şi cu autocare”, spune curatorul bisericii.
Toţi cei care ajung aici întreabă obligatoriu de ”camera împăcării” sau ”camera divorţaţilor”, locul de care se leagă cea mai frumoasă poveste asociată bisericii de la Biertan.
”Acolo stăteau 14 zile închişi soţul şi soţia care doreau să divorţeze, era un singur pat, o singură farfurie, o singură lingură. Timp de 14 zile trebuiau să stea acolo, dac