Săptămână importantă pentru conflictul din Siria. Pentagonul ar pregăti lovituri militare timp de trei zile asupra Siriei, relata ieri „Los Angeles Times”. Strategii americani ar opta pentru un atac masiv cu rachete, urmat de alte atacuri „chirurgicale” asupra ţintelor ratate în atacul iniţial. Între timp însă, Congresul reîncepe dezbaterile privind eventuala intervenţie militară, iar preşedintele sirian, Bashar al-Assad, susţine, într-un interviu pentru CBS, că Statele Unite nu au niciun fel de dovezi că regimul de la Damasc ar fi condus atacul cu arme chimice în cauză.
Administraţia Obama şi CIA se vor strădui din nou să convingă Congresul să accepte ideea unei intervenţii militare în Siria. Aleşii armericani se vor reuni de astăzi pentru o nouă dezbatere. Preşedintele american va avea un discurs televizat mâine după-amiază în care va explica motivele pentru care o astfel de intervenţie e necesară. Între timp, şeful diplomaţiei americane, John Kerry, este în turneu pentru a obţine sprijin european pentru intervenţie.
A convins deja Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania. Însă Germania, aflată la două săptămâni distanţă de alegerile generale, a respins clar ideea unei lovituri militare. Mai mult, cancelarul Angela Merkel, ce candidează pentru un nou mandat, a criticat zelul ţărilor Uniunii Europene care au semnat încă de vineri apelul la o "reacţie puternică în Siria”. Sâmbătă, Berlinul s-a alăturat iniţiativei, fără a fi totuşi de acord cu loviturile militare.
Pe de altă parte, Rusia, prin ministrul de Externe Serghei Lavrov, a avertizat că lovituri militare în Siria ar putea provoca o explozie a terorismului în toată regiunea. Atac fără aprobarea preşedintelui?
Într-un interviu pentru postul de televiziune american CBS, preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că Statele Unite „nu au nicio dovadă că am utilizat arme c