Costurile creditelor în lei sunt mai mici sau cel puţin egale cu cele în valută, pe termen lung, potrivit calculelor Băncii Naţionale a României. Anunțul a fost făcut de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, la postul public de radio.
Vasilescu a explicat că acesta este doar unul dintre motivele pentru care banca centrală apreciază pozitiv trecerea programului "Prima casă" exclusiv pe lei.
Un alt aspect este riscul valutar, care, pe o perioadă mare de timp, poate rezerva surprize neplăcute beneficiarilor, aceştia ajungând să nu-şi mai poată plăti ratele.
CAPITAL a informat despre această situație de la sfârșitul lunii iulie, atunci când, conform calculelor noastre, am informat cititorii că până în 2014, costurile creditelor pe termen lung în cele două monede se pot egaliza. CAPITAL a fost prima publicație de business care a dezvăluit acest lucru.
Reluăm articolul publicat la data de 30 iulie pe www.capital.ro
După principiul vaselor comunicante, dobânda la creditul în lei scade, iar cea în euro crește. Până în 2014, costurile creditelor pe termen lung în cele două monede se pot egaliza
De peste zece ani, cea mai bună monedă în care se contractă un credit pentru locuință este o valută străină: dolarul inițial, apoi euro. De exemplu, în 2008, pentru un credit ipotecar de 98.000 de euro, se plătea o dobândă de 7,25%, iar rata lunară era de 704 euro (echivalentul a 2.590 lei, la cursul de atunci).
Același credit de 360.640 lei (echivalentul a 98.000 de euro) avea în 2008 o dobândă de 15,22% și o rată lunară de 4.560 de lei, adică dublul ratei în euro. Astăzi, cursul euro a ajuns la 4,45 lei, iar pentru un credit ipotecar de 98.000 de euro, dobânda este de 7% și rata lunară de 575 de euro (adică echivalentul a 2.562 lei). Dacă luăm însă același credit în lei la valoril