Sumele declarate de firmele doljene la Finanţe în lună de trimestru, când se declară şi impozitul pe profit, au crescut considerabil în 2013 faţă de 2012. Dar din banii declaraţi puţini au fost şi plătiţi până la termenele legale, din cauză că firmele încasează cu dificultate de la debitorii lor.
Economia locală stă bine la capitolul cifre, după trimestrul al doilea al anului, dar stă foarte prost la încasări, ceea ce se poate transpune într-o „criză de lichidităţi“.
Sumele declarate în luna iulie a acestui an la Fisc arată o creştere a afacerilor pe ansamblul judeţului, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, specializat pe colectarea impozitelor, Mihai Antonescu, a declarat recent pentru GdS că în iulie 2013 au fost declarate de către firme sume de plată la bugetul consolidat al statului de 190 de milioane de lei, în creştere cu aproximativ cinci milioane de lei faţă de cele declarate de companiile doljene în aceeaşi lună a anului 2012, ce totalizau 185,3 milioane de lei (sume aferente lunii iunie, care este lună de trimestru, adică în care se declară şi plăteşte inclusiv impozit pe profit). Cu alte cuvinte, afacerile au fost mai mari în iunie 2013, comparativ cu perioada analizată în aceeaşi lună a anului 2012. La sume încasate de către Fisc, la câteva săptămâni după expirarea termenului de plată din partea firmelor - termen care este 25 a lunii următoare celei în care se datorează impozitele şi contribuţiile - există diferenţe faţă de sumele declarate. „În luna iulie 2013, totalul încasărilor la bugetul consolidat au fost de 171,16 milioane de lei, comparativ cu luna iulie 2012, când fuseseră de 151 de milioane de lei. Deci, am avut o creştere a încasărilor de 13,31%“, spunea, la vremea aceea, directorul Antonescu. În ciuda încasărilor mai mari decâ