Makis Papataxiarchis, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) spune că din 2016, la nivelul Uniunii Europene, informaţiile legate de numărul medicilor pe care companiile de medicamente îi sponsorizează pentru a participa la congrese internaţionale şi sumele cheltuite vor fi făcute publice.
Şeful ARPIM, care este şi directorul general al companiei Johnson & Johnson România, spune că până atunci va trebui rezolvate unele aspecte legate de confidenţialitate şi de faptul că aceste date sunt sensibile din punctul de vedere al concurenţei.
„Este problema ca şi cealaltă parte (medicul - n.red.) să îşi dea acordul să publice aceste informaţii. Nu este vorba doar despre industrie, ci şi despre legislaţie. Sunt aspecte de confidenţialitate, dar şi despre competiţie. Întregul cadru nu ne permite să facem publice toate congresele la care participă“, a spus Makis Papataxiarchis.
În SUA, ca parte a reformei sanitare iniţiate de Barack Obama, companiile farmaceutice trebuie să publice pe site-uri accesibile valoarea cadourilor acordate şi plăţile făcute către medici şi spitale, în timp ce în China autorităţile au luat în vizor mai mulţi giganţi internaţionali pe care îi suspectează că ar fi acordat bani medicilor pentru a prescrie unele produse şi pentru că au trimis medicii în destinaţii exotice.
În România nu sunt disponibile informaţii legate de numărul de medici pe care companiile îi sponsorizează anual pentru a participa la congrese internaţionale şi sumele cheltuite pentru acestea. Continuarea pe ZFCorporate
Makis Papataxiarchis, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) spune că din 2016, la nivelul Uniunii Europene, informaţiile legate de numărul medicilor pe care companiile de medicamente îi sponsorizează pen