O invenție românească a câștigat anul acesta marele premiu la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. În urmă cu doi ani, inventatorii români s-au întors în țară cu 24 de medalii de aur și multe altele de argint și de bronz.
De 22 de ani de când participă la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, inventatorii români au impresionat cu palmaresul lor. Au impresionat juriul elveţian, mass media, pe oamenii de rând, dar mai puţin pe investitori. Deşi prezentate cu fast în presă, invenţiile de aur au rămas, de cele mai multe ori, în stadiul de proiecte, uitate în diverse sertare.
În primăvara acestui an, organizatorii Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva anunţau că Marele Premiu a fost decernat firmei româneşti MB Telecom pentru „Roboscan 2M Aeria”. Conform organizatorilor, „Roboscan 2M Aeria” este un sistem sofisticat care scaneazăavioanele şi este folositor personalului din vămi, armatei, companiilor aviatice şi aeroporturilor. Cu ajutorul razelor X „Roboscan 2M Aeria” poate observa posibilele defecte structurale, distrugerile, dar şi eventualele colete ilegale care s-ar afla la bord.
Anul acesta, România a participat la târg cu 40 de invenţii, fiind, alături de Franţa, una dintre ţările europene cel mai bine reprezentate la cel de-al 41-lea Salon Internaţional de Invenţii. Nu este prima dată când România participă cu un număr mare de invenţii la salon şi nu este prima dată când Marele Premiu este acordat unei invenţii româneşti. Mircea Tudor (foto), coordonatorul echipei care a prezentat „Roboscan 2M Aeria” şi directorul companiei MB Telecom, a mai câştigat o dată Marele Premiu la Geneva, în 2009. Produsul premiat atunci se numeşte Roboscan, fiind un sistem avansat de radiografiere cu raze gama a camioanelor. A fost pentru prima dată când deosebita distincţie a fost obţinută de un inventator român. Mai mult decât at