Trei structuri publice monitorizează proceduri care anul trecut au atins o valoare totală de 17 miliarde de euro în sistemul de achiziţii publice – sistem care de-a lungul vremii a provocat numeroase controverse din cauza înţelegerilor dintre părţi care păgubesc major bugetul public şi care, anul trecut, au condus chiar la blocarea programelor cu fonduri europene de care beneficiază România.
Autorităţile publice (contractante) au cheltuit în 2012 suma totală de 17 miliarde de euro cu achiziţiile publice, reprezentând o creştere de 70% faţă de anii anteriori. Suma reprezintă cel mai important volum de cheltuieli desfăşurate de autorităţile publice, potrivit unor date ale Institutului pentru Politici Publice (IPP).
Astfel, echivalentul a 13% din PIB-ul României reprezintă sume rulate într-un circuit al achiziţiilor publice unde posibilităţile de umflare a facturilor şi acordarea de contracte în mod preferenţial risipesc banul public.
Cea mai mare parte din suma rulată în achiziţii publice anul trecut, 15 mld. euro, a fost alocată unor contracte atribuite prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), un proiect menit să facă achiziţiile publice mai transparente. Radiografia problemelor cu care se confruntă sistemul de achiziţii publice a venit de la autorităţi la începutul lui august, sub forma unui ghid de bune practici în domeniul achiziţiilor publice. Documentul este rezultatul presiunii venite încă de anul trecut din partea Comisiei Europene, care a început să blocheze programele operaţionale în special în zonele unde sunt necesare proceduri de achiziţie publică.
În document sunt listate riscurile identificate, printre care se numără absenţa unei justificări pentru reducerea termenelor, alegerea procedurii sau excluderea unui ofertant, precum şi schimbarea regulilor în timpul procedurii sau utilizarea unor criterii de selecţi