Cea mai bună sursă de informaţii despre sănătatea sexuală şi despre contracepţie este internetul, pentru majoritatea persoanelor active sexual. Or, multe dintre site-urile care tratează astfel de probleme sunt pline de neclarităţi şi de erori, arată un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Stanford.
Mitul: Poţi lua boli transmisibile sexual de pe colacul toaletei
Adevărul: Microbii responsabili cu infecţiile transmisibile sexual nu supravieţuiesc mult timp în afara corpului – cu atât mai puţin pe o suprafaţă rece şi rigidă cum este colacul toaletei. De fapt, nici în urină nu sunt prezenţi aceşti microbi, prin urmare, riscul de a te infecta doar prin contactul cu toaleta de la persoana care a folosit-o înaintea ta este minim spre nul, potrivit medicului Sophia Yen, specialist în problemele de sănătate ale adolescenţilor de la Spitalul de Copii „Lucile Packard“ din Palo Alto, California, citată de health.com.
Căile prin care se pot transmite, însă, bolile sexuale, sunt nu numai contactul sexual, ci şi contactul cu pielea unei persoane infectate (se pot lua herpesul şi verucile genitale) sau sărutul (se iau herpesul, dar şi gonoreea şi chlamydia), avertizează specialiştii.
„Am avut pacient cu scurgeri uretrale cauzate de infecţia cu gonococ luat prin sex oral. Tot prin sex oral se poate transmite sifilisul, care dă nişte leziuni în cavitatea orală“, subliniază medicul dermatovenerolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Mitul: O fată care face sex pentru prima oară nu poate rămâne însărcinată
Adevărul: Unele statistici arată că 20% din tinere rămân însărcinate chiar în prima lună de când şi-au început viaţa sexuală, subliniază specialista Sophia Yen.
Mitul: Femeile nu pot rămâne însărcinate în prima zi de menstruaţie
Adevărul: Deşi este mai puţin probabil, nu este imposibil c