„Futurotextiles“ este numele expoziţiei inedite, unul dintre cele mai importante şi mai interesante evenimente culturale organizate de Institutul Francez, care va fi vernisată marţi, la Timişoara, în prezenţa ambasadorului Franţei în România, Philippe Gustin.
În această a treia ediţie a expoziţiei „Futurotextiles“, inovaţia tehnologică atinge uneori cote ştiinţifico-fantastice şi se îmbină cu arta şi cu moda haute couture. Vizitatorii pot vedea, printre altele: un pulover care verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpşuni, perdele din fibră optică şi o rochie din celuloză care creşte singură, fără cusături, produsă de microbii care provoacă fermentarea vinului.
Expoziţia „Futurotextiles“ va fi itinerată în toamna aceasta în România, la iniţiativa Institutului Francez, din 10 până pe 29 septembrie la halele TIMCO din Timişoara şi din 15 octombrie până pe 22 noiembrie la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Acest eveniment va deschide sezonul cultural francez, care debutează în septembrie şi se va încheia în martie 2014.
Expoziţia este compusă din trei părţi: cea pedagogică, în care sunt explicate originile şi diversitatea textilelor, cea ştiinţifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor, şi cea artistică, pentru că noile fibre şi proprietăţile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii şi designerii.
„Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt sau glicina pot da naştere unei fibre, unui fir, unei ţesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul ştiinţifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de acoperire a textilelor cu un strat protector, apretare şi microîncapsulare, capătă proprietăţi cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale, de exemplu, îţi pot modifica anumite condiţ