Exporturile au atins în iulie o valoare lunară record de 4,5 mld. euro, evoluţia favorabilă susţinând estimările că vor rămâne principalul motor pentru creşterea economică, după ce şi în prima jumătate a anului exporturile au susţinut economia.
În iulie, exporturile au avansat cu 18,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2012, potrivit datelor comunicate de Institutul de Statistică, ritm de creştere care nu s-a mai înregistrat din anul 2011.
Exportul net a avut în prima jumătate a anului o contribuţie de +5,3% la creşterea PIB, consecinţă a creşterii cu 10,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu reducerea volumului importurilor cu 0,9%. Economia a crescut în prima jumătate a anului cu 1,8% comparativ cu semestrul I din 2012.
În luna iulie, motorul principal al accelerării exporturilor a fost agricultura, după ce în prima jumătate avansul a fost susţinut de creşterea cererii pentru automobile şi componente auto, după cum spun analiştii.
„Exporturile au accelerat în luna iulie, dar motorul principal a fost agricultura. În prima jumătate a anului, exporturile României au performat foarte bine, susţinute de creşterea cererii pentru automobile şi componente auto. Ritmul de creştere a exporturilor a continuat să accelereze de la 5,9% în primele şase luni până la 7,7% în şapte luni, faţă de aceleaşi perioade din anul precedent, dar creşterea a fost concentrată în categoria bunurilor agroalimentare. Se pune întrebarea dacă România poate susţine aceste rate de creştere rapidă pentru exporturi în 2014. În plus, există unele riscuri ca exporturile auto să încetinească din septembrie“, afirmă Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank.
Comparativ cu primele şapte luni din 2012, exporturile au crescut cu 7,7%, până la 28,2 mld. euro, în timp ce importurile au scăzut cu 0,7%, la 31,3 mld. euro. Avansul exporturilor