Presa germană critică dur faptul că Angela Merkel nu s-a alăturat din prima clipă statelor participante la reniunea G20 din St. Petersburg care au semnat o declaraţie comună legată de Siria
Şefa guvernului federal este ezitantă. Este o însuşire pe care i-au reproşat-o în ultimii ani atît adversarii politici, cît şi analiştii şi editorialiştii din presa germană.
În străinătate, Angela Merkel continuă să fie percepută ca cea mai puternică femeie din lume, ignorîndu-se tocmai această însuşire caracteristică stilului ei de guvernare.
A dovedit-o din plin la St. Petersburg, unde a refuzat să semneze apelul legat de Siria. Văzînd reacţiile, ea şi-a modificat părerea şi, oarecum în mers, a semnat - cu o întîrziere de 24 de ore - apelul alături de cele 10 state participante la reuniunea G20. În documentul amintit statele semnatare condamnă atacul cu arme chimice asupra populaţiei civile din Siria, atribuit regimului lui Assad.
În opinia revistei „Der Spiegel” ezitarea lui Merkel nu este nimic altceva decît „un vot de blam pentru Germania.” Nu întîmplător pe coperta revistei, apărută astăzi, Merkel este prezentată într-o formă caricaturală evidentă, îmbrăcată în straiele unei împărătese care amintesc de Ecaterina a II-a a Rusiei. Imaginea este însoţită de titlul ironic: „Noua suficienţă a Angelei M.”
Mai toate reacţiile din presa germană faţă de atitudinea ezitantă a cancelarei sunt negative. Astfel, ziarul berlinez „Der Tagesspiegel”, de exemplu, notează că Merkel a fost pe cale să arunce „Republica Federală, care este cea mai puternică naţiune economică din Europa şi un soi de far european, în acelaşi lagăr cu Rusia şi China”. Acelaşi ziar mai constată că Germania pare a fi o ţară „fără orientare” aflată în pragul unui „leşin” al politicii externe.
„Astfel se distruge bunul renume de care se bucură noua republică democrată” [adică German