În această lună, plicurile cu factura la energie electrică sunt mai groase decât de obicei. Pe lângă obişnuita factură, consumatorii sălăjeni au descoperit nedumeriţi şi nişte anexe la factură. Este vorba despre factura de regularizare a certificatelor verzi din ultimul an, precum şi anexa aferentă cu modul de calcul al certificatelor verzi facturate şi al celor actualizate.
În funcţie de consumul fiecăruia, concluzia numeroaselor foi este fie că abonatul trebuie să scoată bani din buzunare, fie că a plătit deja mai mult decât trebuia.
În cazul celor din prima categorie, vorbim despre sume mărunte, de un leu sau doi. În unele situaţii, sunt doar câţiva bani care, mai mult ca sigur, nu acoperă cheltuiala pe care Electrica Furnizare a făcut-o cu hârtia, plicul şi expedierea facturilor. În schimb, pe parcursul unui an, sălăjeanul a plătit sume importante pentru a suporta aceste certificate.
Că aşa zice UE
Pe verso-ul anexelor, consumatorului îi sunt explicate, inclusiv prin formule matematice, „cu ce se mănâncă” respectivele certificate verzi şi cum s-a făcut calcului. Poveşti cu peşti, pentru că după parcurgerea întregului text, consumatorul tot nu pricepe mare lucru.
Viorel Pop, directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) Zalău, a încercat să ne ofere lămuriri: „Legea 134/2012 îi obligă pe furnizorii de energie de energie electrică să factureze certificatele verzi separat de consumul de energie electică. Regularizarea valorii certificatelor verzi pe care abonaţii noştri o primesc în aceste zile se face pentru consumul realizat în perioada iulie-decembrie 2012, luând în calcul cantitatea de energie electrică facturată în respectivul interval şi preţul certificatelor verzi rezultat în perioada de facturare. Este, de altfel, prima regularizare de acest fel pe care o primesc consumatorii”.
Mai pe româneşte, fiecare