Comisia Europeană a propus adoptarea unui act legislativ pentru „prevenirea și gestionarea amenințării crescânde pe care o reprezintă speciile invazive”, printre care, albina asiatică, ţânţarul- tigru, nutria, troscotul japonez, mălinul american ş.a.
Potrivit expunerii de motive, prezentate de Reprezentanţa CE la Bucureşti, în Europa există în prezent peste 12. 000 de specii alogene. Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive și se află într-o creștere rapidă.
Propunerea a fost concepută ca reacție la problemele care sunt cauzate de aceste specii alogene invazive și care se manifestă pe tot mai multe planuri.
Pe plan politic, numeroase state membre sunt nevoite deja să cheltuiască resurse considerabile pentru a face față acestei probleme, însă eforturile lor nu dau rezultate dacă abordarea este una pur națională. De exemplu, campania desfășurată în Belgia pentru eradicarea crucii-pământului va fi subminată dacă specia se răspândește din nou din Franța.
Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Combaterea speciilor alogene invazive este un principal exemplu al unui domeniu în care Europa este mai eficace dacă toate statele sale membre lucrează împreună. Actul legislativ pe care îl propunem va ajuta la protejarea biodiversității. El este special conceput pentru a ne permite să ne concentrăm asupra celor mai grave amenințări. Prin intermediul acestuia, se va contribui la sporirea eficacității măsurilor naționale și la obținerea de rezultate în cel mai avantajos mod din punct de vedere economic. Aștept cu interes să colaborez cu statele membre și cu Parlamentul European pentru a pune această legislație în aplicare și pentru a ne intensifica eforturile de combatere a acestei probleme grave în toată Europa.”
Propunerea se axează pe o listă a speciilor alogene invazive care prezintă moti