Suma totală solicitată prin proiectele depuse este de 8 ori mai mare decât cea alocată, în cadrul primei runde de apeluri de proiecte din cadrul programului de finanţare Fondul ONG în România, conform unui comunicat de presă al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).
Perioada de depunere de proiecte din cadrul primei runde a programului de finanţare Fondul ONG în România, parte a granturilor SEE şi norvegiene 2013 - 2017, s-a încheiat. În total, în cadrul celor 5 componente ale programului, au fost primite aproape 1500 de proiecte. Pentru acestă primă rundă au fost alocaţi în total 15,93 milioane de euro, ce acoperă mai puţin de 12% din suma totală solicitată prin proiectele depuse.
"România este ţara europeană ce alocă cel mai mic buget pentru sprijin social în bani, bunuri şi servicii. 42% dintre beneficiarii acestora sunt sprijiniţi de organizaţii neguvernamentale ce au un buget total de aproximativ 3% din cel al funizorilor publici (potrivit studiului Serviciile sociale în România. Rolul actorilor economiei sociale realizat de Institutul de Economie Socială din cadrul FDSC)", se arată în comunicat. Nevoia mare de finanţare şi eficienţa furnizorilor privaţi organizaţii neguvernamentale, au generat 393 de proiecte depuse pe componenta Servicii sociale şi de bază. Suma solicitată prin aceste proiecte este de peste 53 de milioane de euro, timp în care cea disponibilă pentru finanţare de 4,8 milioane de euro.
Potrivit FDSC, justiţia socială este o ţintă pentru alte 330 de proiecte ale organizaţiilor neguvernamentale, ce totalizează 18 milioane de euro solicitate. Proiectele urmăresc să dezvolte intervenţii în comunităţi rurale interetnice şi activităţi menite să combată inegalităţile sociale, sărăcia şi excluziunea. Bugetul disponibil pentru această componentă este de 3,78 milioane de euro.
Sprijinirea dezvoltării durabile şi îm