Acad. Ionel Haiduc a declarat, într-un interviu acordat Curierului Naţional, că redevenţa de 6% menţionată în proiectul Roşia Montană este prea redusă
Redevenţa stipulată în proiectul de exploatare a minereurilor de la Roşia Montană, de numai 6%, este "prea redusă", fiind în beneficiul statului român să se semneze un acord de împărţire a producţiei, iar tehnologia de exploatare nu trebuie să se bazeze pe cianuri, a declarat într-un interviu acordat Curierului Naţional academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.
Reporter:Cum consideraţi că sunt sumele vehiculate în proiectul RMGC referitoare la redevenţe (6% din valoarea producţiei), dividende, taxe şi impozite? Dar participaţia României în acest proiect, care va fi de 25% din valoarea proiectului?
Acad. Ionel Haiduc: Beneficiile financiare cu o redevenţă de 6% sunt prea reduse. Consider că ar fi necesar să se aplice şi în România, în exploatarea resurselor minerale ale ţării, procedura folosită în practica internaţională, la petrol, dar şi la metale, adică aşa-numitele "contracte de împărţire a producţiei" (în engleză "production sharing agreements"). Acestea au la bază faptul că statul este proprietarul resursei şi deci este şi proprietarul producţiei extrase. Operatorul (investitorul) primeşte din această producţie o fracţiune care acoperă cheltuielile de investiţie, de operare şi un profit rezonabil, restul revenind statului proprietar. Acesta din urmă poate reţine până la 80% din producţie. Fiind vorba despre aur, cota ce revine statului ar trebui să intre direct în vistieria sa! Statul român nu trebuie să-şi cumpere propriul aur! Bogăţia ţărilor arabe producătoare de petrol nu se bazează pe redevenţe de numai 6%!
Pe de altă parte, fiind vorba de 360 tone de aur, adică 360 milioane de grame de aur la o populaţie de 20 milioane de locuitori, înseamnă că f