Maestrul Yusai Shokoin şi echipa acestuia se întorc la Castelul Peleş pentru a treia ediţie a workshop-ului de tatting, arta dantelei cu suveica de care era pasionată şi Regina Elisabeta
După două ediţii care s-au bucurat de mare succes în rândul copiilor şi adulţilor din Sinaia, Buşteni, Comarnic şi Braşov, muzeografii de la Peleş şi membrii Ambasadei Japonei organizează în perioada 10-13 septembrie un nou workshop de tatting, una din îndeletnicirile foarte dragi Reginei Elisabeta.
Workshop-ul se adresează deopotrivă tinerilor şi vârstnicilor care doresc să descifreze şi să-şi însuşească arta realizării unor elemente de dantelărie manuală folosind suveica cu aţă sau mătase.
Tatting este o dantelă lucrată manual numai din inele, picouri şi noduri, cu ajutorul suveicii şi este considerată cea mai reprezentativă expresie a artei textile, datorită delicateţei modelelor redate.
Îndeletnicire practictă mai demult doar de domniţe şi regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusă în Romania din Flandra şi este cunoscută ca dantela frivolité fiind considerată un meşteşug pe cât de rafinat, pe atât de migălos.
Suveica folosită la tatting este o piesă de formă alungită, folosită pentru dirijarea firului la războiul de ţesut şi la croşetat. Ea are diferite forme şi dimensiuni şi poate fi confecţionată din lemn, fildeş, oţel, sidef, baga, porţelan şi în zilele noastre, din plastic. Aurită şi minuţios decorată, suveica a atras atenţia colecţionarilor pasionaţi de acest domeniu.
Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a României, în care a excelat la vârsta maturităţii, a fost realizarea dantelei cu suveica şi împreună cu prietena sa, care făcea parte din înalta societate engleză, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicând cartea The Art of Tatting, care apărea la Londra, în anul 1910, la editur