Medicii ginecologi din Slatina, care activează în programul de screening al cancerului de col, iau în calcul posibilitatea de a se deplasa pentru recoltări în cabinetele din mediul rural.
Programul de screening al cancerului de col uterin începe să dea roade, din sutele de femei testate la nivelul Centrului Slatina apărând şi rezultate care indică leziuni premaligne, însă „tratabile, curabile sută la sută”. Ce încă nu s-a reuşit, deşi adresabilitatea este în creştere, este atragerea pacientelor din mediul rural.
„Din peste 800 de cazuri validate, avem 20 în care s-au evidenţiat leziuni premaligne. Nu e mult, înseamnă 2,5% din totalul femeilor prezentate. Problema este că s-au prezentat cu precădere femei din mediul urban. Femeile cu cancere nu vin. M-aştept ca medicii de familie să fie mai activi, mai implicaţi, să cheme, să explice, să facă tratament, pentru că segmentul de vârstă 25 - 64 de ani înseamnă enorm”, a declarat medicul anatomo-patolog din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Mihaela Muntean.
O soluţie chiar s-a sugerat, medicii ginecologi din spitalul judeţean fiind chiar dispuşi să plece prin judeţ, pentru a recolta probe pacientelor.
„Nu doar că există disponibilitate, dar sugestia chiar a venit din partea coordonatorului centrului, domnul doctor Eremia”, a mai spus Muntean.
„Am mai făcut asta, cu muţi ani în urmă, şi nu văd de ce nu am face-o din nou, pentru că sunt atâtea femei care n-au bani de transport, care nu vin din multe alte motive la spital. Sper doar ca ceea ce vom găsi acolo să ne permită să ne facem treaba, pentru că, e drept, condiţiile impun medicilor de familie să aibă în cabinet masă ginecologică, dar Dumnezeu ştie ce-o mai fi pe-acolo!”, a declarat, la rândul său, medicul coordonator Ion Eremia. În perioada 1 aprilie - 31 iulie, la Centrul de Testare Slatina au fost valid