Mergand alaturi de protestatari cateva ore este suficient pentru a-i observa, a le studia gesturile, a le auzi frustrarile. Din punct de vedere jurnalistic, Wall-Street.ro a participat, activ, la marsurile miilor de bucuresteni, vorbind cu ei, ascultandu-i, simtindu-le nevoia de a exprima probleme din ce in ce mai diverse.
Practic, romanii au simtit ca protestele stradale din ultima saptamana reprezinta “o oportunitate de aur” sa isi strige problemele asa cum nu puteau inainte.
In a doua zi de proteste, majoritatea scanda si protesta impotriva distrugerii naturii si a folosirii de cianuri in procesul de exploatare a aurului. In zilele ce au urmat, sprijiniti de o parte a presei dar mai ales de informatiile aparute pe canale alternative (in special retelele sociale, subiect atins si de Wall-Street.ro) , implicatiile mai complete ale proiectului au reusit sa extinda “gama” de solicitari catre Guvern.
(Jandarmii s-au aratat in general deschisi si intelegatori)
“Este doar picatura care a umplut galeata frustrarilor noastre. Nu mai protestam de mult doar pentru Rosia Montana!”, spune unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai protestantilor, cu vocea ragusita.
Alfred Bulai, conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, sustine parerea aceasta, plusand.
"Vorbim, in mod clar, de nemultumiri de fond, se aduna «capital» negativ care trebuie dat afara. Oamenii de pe strazi nu sunt nemultumiti doar de Rosia Montana cat si de esecurile si balbele acestui Guvern - vezi balbele CFR Marfa, esecul Oltchim si asa mai departe", spune Bulai. "Mai mult, oamenii au iesit atat de multi in strada deoarce au simtit nesiguranta conducatorilor. Daca Ponta ar fi iesit si ar fi spus, clar, DA sau NU semnam, ar mai fi avut loc proteste dar nu atat de vehem