Scriind despre protestele din România împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană, cotidianul britanic The Guardian îl citează pe expertul finlandez Jari Natunen, care atrage atenția că viitoarea mină din România poate produce o catastrofă ecologică după cum a produs mina finlandeză în aer liber Talvivaara.
Jari Natunen este un biochimist cunoscut pentru implicarea lui activă în probleme de mediu. El a luat atitudine împotrivă dezastrului ecologic produs de compania minieră Talvivaara, firmă finlandeză cu operațiuni internaționale, listată pe piețele bursiere din Londra și din țările nordice.
Compania afirmă că deține unul din cele mai mari zăcăminte de nichel din Europa și are contracte de exploatare încheiate pe următorii zeci de ani pentru nichel, cobalt, zinc și uraniu. Firma exploatează în mine deschise, ca și cea programată la Roșia Montană, și a creat încă de la început mari controverse din cauza impactului negativ pe care îl are asupra mediului.
Jari Natunen a trimis anul acesta prin intermediul presei o scrisoare deschisă, acuzînd politicienii că refuză să vadă cît de importantă este poluarea și că analizele chimice ale apelor contaminate sunt falsificate de instituțiile responsabile cu protecția mediului. El reamintește că poluarea nu are loc doar în zonă minieră, ci și în lacurile în care se vărsa rîurile poluate, unde ucid flora și fauna și pun în pericol sănătatea oamenilor.
Scandalul în jurul exploatării miniere a început încă de acum cîțiva ani, cînd presa și asociațiile ecologice au semnalat în numeroase rînduri că apele din preajma minei au nivele de substanțe poluante cu mult peste limită legală și că mina a primit mult prea ușor autorizația de exploatare în zone împădurite populate apreciate pînă atunci pentru curățenia mediului. Nivelul de sulf înregistrat în apele din zonă a depășit de aproape 8000 de ori limit