Un raport publicat luni de Comisia Europeană arată că diferenţele în materie de sănătate de la nivelul Uniunii Europene sunt din ce în ce mai mici. Astfel, arată documentul, cetăţenii europeni au cam aceeaşi speranţă de viaţă, în timp ce rata mortalităţii infantile în blocul european a scăzut uniform în toate statele membre.
„Inechităţile în sănătate în ceea ce priveşte speranţa de viaţă şi, în particular, în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă au fost reduse semnificativ la nivelul Uniunii Europene în ultimii ani, ceea ce este încurajator. Cu toate acestea, eforturile noastre trebuie să fie susţinute pentru a putea să micşorăm disparităţile care există între anumite grupuri sociale şi între anumite regiuni şi state membre ale blocului european”, a declarat luni Tonio Borg, comisarul european pentru Sănătate.
Cauze care duc la inegalităţi în Sănătate
Spre exemplu, bărbaţii din Suedia au cea mai mare speranţă de viaţă, de 79,9 ani. Pe de altă parte, femeile din Franţa trăiesc cel mai mult, având o speranţă de viaţă de 85,7 ani.
Printre factorii care duc la inegalităţi în materie de sănătate se numără veniturile mici, ratele mari ale şomajului, precum şi nivelul educaţiei. De altfel, raportul a arătat că există o legătură directă între acestea şi factori de risc precum tutunul, consumul de alcool şi obezitatea.
În anul 2009, Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru a reduce inegalităţile în materie de sănătate.
Locul 1 în lume la abandonul copiilor în maternităţi
În ceea ce priveşte România, sistemul nostru sanitar este departe de a fi unul eficient. Spre exemplu, România deţine primul loc în Europa la mortaliatea cauzată de întreruperi de sarcină, în ciuda metodelor contraceptive tot mai numeroase.
Totodată, România ocupă locul 1 în lume în ceea ce priveşte abad