O eventuală decizie a Siriei de renunţare la arsenalul chimic ar fi o "etapă importantă", a declarat fostul secretar de Stat american Hillary Clinton imediat după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Barack Obama la Casa Albă.
"Dacă regimul de la Damasc plasează imediat stocurile de arme chimice sub control internaţional, aşa cum secretarul de Stat John Kerry a discutat cu Rusia, aceasta ar fi o etapă importantă. Dar nu poate fi un nou pretext pentru amânare sau obstrucţionare", a avertizat Hillary Clinton, conform AFP.
Statele Unite ar primi favorabil orice plan prin care Siria va renunţa la armamentul chimic, a afirmat unul dintre consilierii preşedintelui Barack Obama, exprimând însă scepticismul.
Tony Blinken, consilier-adjunct pentru Securitate Naţională, a declarat că Statele Unite vor examina cu atenţie propunerea Rusiei pe această temă, notând că ameninţarea Statelor Unite cu o intervenţie militară a generat acest efect.
Cu puţin timp în urmă, un alt consilier prezidenţial american, Ben Rhodes, a declarat că Statele Unite sunt pregătite să discute cu Rusia pentru a determina dacă propunerea de plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional este credibilă. Rhodes a avertizat însă că Washingtonul nu va diminua presiunile asupra Damascului.
Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a propus crearea unor zone aflate sub controlul Naţiunilor Unite, în Siria, pentru distrugerea armelor chimice.
Rusia a îndemnat regimul Bashar al-Assad să plaseze sub control internaţional armamentul chimic şi să îl distrugă, în contextul acuzaţiilor privind comiterea unui atac chimic pe 21 august, la periferia Damascului, soldat, potrivit Statelor Unite, cu aproximativ 1.400 de morţi.
Regimul Bashar al-Assad a salutat propunerea Rusiei privind plasarea sub control internaţional a arsenalului chimic sirian. Dacă ţi-a p