Cosmin Ionuț Zibilianu este elev al Liceului „Grigore Moisil” şi membru al Clubului de Astronomie şi Astrofizică din cadrul Palatului Copiilor Tulcea. Una dintre marile lui pasiuni este astrofizica şi de acea a participat la numeroase competiţii naţionale de profil, cum ar fi Olimpiada Naţională de Astronomie sau Concursul Naţional de ştiinţă şi tehnologie, obţinând numeroase premii. Îşi doreşte să urmeze Facultatea de Automatică din cadrul Politehnicii Bucureşti şi apoi va rămâne să profeseze în România pentru că se consideră patriot.
Reporter: Tu faci parte dintr-un cerc care funcționează în cadrul Palatului Copiilor și aici ai făcut performanțe. Cum ai ajuns aici?
Cosmin Ionuț Zibilianu: M-am înscris în acest cerc în clasa a IX-a și am fost îndrumat de doamna profesoară de fizică de la liceu. Dânsa mi-a spus de acest cerc și mi s-a părut o idee bună și potrivită pentru mine. Nu eram un mare pasionat de astronomie, ci această pasiune a venit după aceea, însă la început a fost mai mult curiozitate. La acest cerc din cadrul Palatului Copiilor, pe lângă observațiile astronomice atât de pe timpul zilei cât și din timpul nopții, mai facem și probleme de astrofizică și studiu fizic al spațiului cosmic, dar aflăm și anumite povești și mitologii antice despre constelații și stele.
Rep.: Ce anume te atrage la acest domeniu?
C.I.Z.: Eu mă simt mai atras de fizică și abia apoi de astrofizică și astronomie. Astonomia este mai mult partea umanistă a acestui domeniu, se ocupă cu denumirea stelelor și realizează oarecum o cartografiere, pe când astrofizica este fizica în spațiu. Practic, este fizică pură, doar că se desfășoară în spațiu, de fapt la nivelul spațiului cosmic, pe secțiunea fizicii. De asemenea, această materie îmi folosește și la școală pentru că fizica școlară se leagă de astrofizică, de exemplu, formula atracției universale este gener