Problema maidanezilor a pendulat 23 de ani între autorităţi, ONG-uri şi legi incomplete
Tragedia lui Ionuţ, copilul omorât de maidanezi în 2 septembrie, a consternat o ţară întreagă. Dincolo de şocul momentului, sunt aşteptate soluţii. Soluţii la o problemă veche a Bucureştiului, o problemă care a pendulat 23 de ani între autorităţi, ONG-uri şi legi incomplete. Au avut loc proteste, dezbateri pe reţelele de socializare, dezbateri televizate. Toţi vor o soluţie şi toţi aruncă vina în curtea celorlaţi.
Sorin Oprescu a venit cu un referendum, cerut ani de zile de bucureşteni, contestat acum de anumiţi politicieni. Astfel, Adriean Videanu anunţa demisia în masă a consilierilor PDL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi strângerea de semnături pentru demisia lui Sorin Oprescu. Între timp, ieri, marea demisie în masă a consilierilor s-a mai amânat puţin. Vorbim de acelaşi Adriean Videanu, care în 2006, asista din scaunul de primar general la moartea unui cetăţean japonez în centru Bucureştiului, muşcat de maidanezi. Nici vorbă de demise, cât despre măsuri, departe de orice soluţie. Nu am fi ajuns astăzi la 64.000 de câini pe străzile Bucureştiului, dacă la momentul anului 2006, când o altă tragedie trăgea un semn de alarmă, s-ar fi găsit răspunsul la întrebarea: ce facem cu maidanezii? De altfel, de-a lungul anilor 2008-2012, majoritatea PDL din Consiliul General a respins de 7 ori proiectul lui Sorin Oprescu privind adăpostul pentru câinii fără stăpân. Nici bugetul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Aanimalelor (ASPA) nu s-a bucurat de prea mare trecere în rândul majorităţii PDL. De fiecare dată banii de la Autoritatea erau redirecţionaţi.
Potrivit datelor puse la dispoziţia presei de Primăria Capitalei, ASPA a fost subfinanţată ani de-a rândul. În 2009, Bugetul ASPA a fost de 2.929.000 RON, în 2010, bugetul aprobat de Co