Valentina Ursu în dialog cu și istoricul și academicianul Andrei Eșanu despre vizita patriarhului Chiril în Moldova
Europa Liberă: Să vorbim despre mesajele pe care l-e transmis Patriarhul Chiril enoriaşilor. Ce trebuie să înţeleagă societatea moldavă după vizita făcută de patriarhul Chiril în Republica Moldova pe un mal pe celălalt al Nistrului? E întrebarea cu care începe dialogul dintre Valentina Ursu și istoricul și academicianul Andrei Eșanu.
Andrei Eşanu: „În linii mari, parcă ar fi chemat la pace, la înţelegere, la convieţuire paşnică, la unitate, la multe alte lucruri din aceeaşi serie, ca să spun aşa.”
Europa Liberă: Dar a spus unitate în spaţiul ortodoxiei ruse.
Andrei Eşanu: „Ar fi trebuit poate mai mult să accentueze unitatea Republicii Moldova care, de douăzeci şi ceva de ani, e ruptă în două. Iată cu ce mesaj s-a dus la Tiraspol? Ce a vrut să transmită? Să îi încurajeze pe cei de la Tiraspol, autorităţile de la Tiraspol? Stau şi mă gândesc.”
Europa Liberă: Şi ce răspuns aveţi la aceste întrebări?
Andrei Eşanu: „Aş fi vrut ca Patriarhul să-i cheme pe cei de la Tiraspol să depăşească toate dificultăţile acestea care au apărut şi totuşi să meargă la unire, la reîntregirea Republicii Moldova, fiindcă sîntem o ţară şi am fost o ţară, şi aşa trebuie să fim. La aceasta trebuie să cheme, de fapt, un ierarh de talia şi înălţimea patriarhului.”
Europa Liberă: Din observaţiile dumneavoastră, politicienii au fost prea aproape de religie în aceste zile? Această contopire a demnitarului de stat cu religia cum se vede?
Andrei Eşanu: „Înalţii noştri demnitari de stat, preşedintele, prim-ministrul, alte personalităţi, în principiu, trebuiau să se întâlnească cu Patriarhul. Probabil, el şi a dorit lucrul acesta, ca să transmită un anumit mesaj, să vorbească cu ei, să afle ce