„Timp de 54 de zile am văzut foarte multe. Norii se izbeau de cel mai mare versant alpin din lume de parcă erau valuri uriaşe ale unui ocean alb. Eram nişte furnici între culise gigantice, iar sentimentul de frică a fost înlocuit cu bucuria pură de a fi acolo. Ne simţeam onoraţi să ne căţărăm pe acest munte şi că ne lasă să facem asta.”- Zsolt Török, despre prima expediție românească reușită pe Nanga Parbat.
Atacul terorist produs de insurgenţi asupra unor alpinişti din Himalaya, în apropierea vârfului Nanga Parbat (8126 de metri), în această vară, s-a produs exact în perioada în care o expediţie românească încerca să escaladeze acelaşi vârf, pe ruta Schell.
Incidentul care s-a soldat cu moartea a nouă alpinişti, – dintre care cinci ucraineni– s-a petrecut pe 23 iunie în tabăra de bază din Valea Diamir şi alpiniştii care voiau să urce atunci pe versantul Diamir au fost atacaţi de talibani. Aceea este ruta clasică, pe care cei mai mulţi alpinişti o abordează ca să ajungă pe Nanga Parbat. Anul acesta au fost în jur de 40. „Faţă de alţi munţi de 8000m, unde vin anual sute de alpinişti, aici la Nanga şi 40 înseamnă mult.”– comentează Zsolt Török, liderul expediţiei noastre, acum când se poate detaşa de cele întâmplate.
Expediţia românească din vara aceasta de pe Nanga Parbat i-a avut ca membri pe Marius Gane şi Teofil Vlad din Piteşti, Bruno Adamcsek din Herculane, pe Aurel Sălăşan şi Zsolt Török din Arad. Din fericire, românii se aflau pe alt versant, şi Creasta Mazeno, care se înalţă la peste 7000m, despărţind valea Diamir de valea Ruppal, i-a ferit şi de atacatori.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro