O comisie a Senatului italian analizează luni soarta lui Silvio Berlusconi, care riscă excluderea din Parlament după condamnarea sa pentru fraudă fiscală, relatează AFP.
Pe hârtie nu există niciun suspans. În virtutea legii Severino adoptată în 2012, Il Cavaliere trebuie privat de mandatul de senator şi să devină neeligibil, după confirmarea în Casaţie, la 1 august, a unei pedepse cu închisoarea împotriva sa, prima condamnare definitivă în 20 de ani de peripeţii judiciare.
"Legea este egală pentru toţi", a amintit în ultimele zile preşedintele Senatului, Piero Grasso, citând deviza afişată în toate tribunalele italiene.
Faptul că Berlusconi - care de la intrarea sa în politică, în 1994, a făcut obiectul a numeroase urmăriri judiciare pentru fals în acte sau corupţie - nu a demisionat din funcţie reprezintă deja "o excepţie în panorama democraţiilor occidentale", unde majoritatea oamenilor politici renunţă imediat ce fac obiectul unei simple anchete, a subliniat Nichi Vendola, şeful partidului de stânga SEL.
Dar cei care îl susţin pe Berlusconi şi cei care sunt împotriva lui ştiu că magnatul media miliardar nu se recunoaşte niciodată învins.
De mai multe săptămâni, el refuză să ceară graţierea preşedintelui Giorgio Napolitano deoarece, în acest fel, şi-ar recunoaşte vinovăţia, în timp ce el se declară victima unei persecuţii a magistraţilor de stânga. "Se vrea eliminarea politică a tatălui meu", a declarat una dintre fiicele fostului premier, Barbara, sâmbătă, pentru cotidianul Il Messaggero.
Tratativele vor continua în culise pentru a se evita ca fostul şef al Guvernului, care va împlini în curând 77 de ani, să fie umilit de un vot în Parlament, pe care l-a calificat drept un "pluton de execuţie".
Prima etapă va avea loc luni, cu o reuniune începând cu ora 13.00 GMT (16.00 ora României) a comisiei senatoriale pentru ale