Tompa Gabor deschide stagiunea la Teatrul Naţional din Cluj cu spectacolul "Trilogia Aureliu Manea", dedicat maestrului Aureliu Manea şi în care actorii sunt puşi în faţa unui fapt inedit, întrrucât nu există personaje.
Regizorul a mărturisit că punerea în scenă a celor trei piese scrise de Aureliu Manea, "Penelopa rămâne îngândurată", "Repetiţie de teatru" şi "Zâna de la răsărit" a reprezentat o provocare, întrucât piesele nu au o structură clar stabilită.
"A fost o experienţă extrem de dificilă, unică într-un fel, pentru că nu se poate compara cu nimic. Este fascinantă uneori puterea cuvintelor, dar sunt parte a unei lumi vizionare, sunt vorbe uneori fără o logică imediată", a punc
"Şi actorii cred au fost puşi în faţa unor lucruri foarte dificile. Este o lume închisă, cei şase actori joacă toate rolurile din cele trei piese", a menţionat Tompa, potrivit căruia în piesele respective nu există personaje.
Directorul Teatrului Naţional din Cluj, Mihai Măniuţiu a precizat că Aureliu Manea reprezintă o legendă pentru mulţi regizori din generaţia sa şi a lui Tompa.
De altfel Aureliu Manea a realizat mai multe spectacole la Cluj, potrivit secretarului literar al Teatrului Naţional, Roxana Croitoru.
"Aureliu Manea a făcut parte de două ori din colectiv, în 1970, în intervalul iulie -octombrie, când însă nu a montat vreun spectacol şi1973 - 1984, când a regizat zece spectacole la Teatrul Naţional din Cluj - unele sunt de referinţă în spectaologia lui, cu cronici extraordinare", a precizat Croitoru.
Al doilea său spectacol regizat la Cluj, "O noapte furtunosă" a fost oprit de autorităţile comuniste.
Între spectacolele regizate de maestrul Aureliu Manea la Teatrul Naţional din Cluj se numără "Jocul dragostei şi al întâmplării" , "A douăsprezecea noapte", de William Shakespeare, "Execuţia se repetă", Mircea Vaida
şi "A d